DAUN KUNYIT....
Kelebihan dan kebaikan KUNYIT
Cara membuat jus KUNYIT
- Agen antiseptik + antibakteria semula jadi, berguna dalam pembasmian luka + terbakar.
- Apabila digabungkan dengan kembang kol, ia telah terbukti dapat mencegah kanser prostat dan menghentikan pertumbuhan kanser prostat yang sedia ada.
- Menghalang kanser payudara daripada merebak ke paru2.
- Mengurangkan risiko leukemia terhadap kanak2.
- Boleh menghalang dan memperlahankan perkembangan penyakit Alzheimer dengan menghapuskan penumpukan plak amyloyd di dalam otak.
- Boleh mencegah daripada berlaku dalam pelbagai bentuk kanser yang berbeza.
- Anti-radang yang bekerja tanpa kesan sampingan.
- Boleh membantu dalam metabolisme lemak dan membantu dalam pengurusan berat badan.
- Telah lama digunakan dalam perubatan Cina sebagai rawatan untuk kemurungan kerana ciri2 anti-radang, ia adalah satu rawatan semula jadi untuk artritis dan artritis reumatoid.
- Meningkatkan kesan chemotherapy drug Paclitaxel + mengurangkan kesan sampingan.
- Harapan kajian sedang dijalankan ke atas kesan kunyit pada barah pankreas.
- Menghentikan pertumbuhan saluran darah baru di dalam tumor barah.
- Sangat pantas dalam penyembuhan luka2 + membantu dalam pembentukan semula kulit yang rosak.
- Boleh membantu dalam rawatan psoriasis dan lain2 keadaan kulit radang..
- Kunyit hidup dibersihkan kulitnya dan direndam 1 jam dengan sedikit garam untuk membuang getah diluaran. Blend kunyit dengan 5 gelas air. Tapis dan masukkan dalam botol kaca. Jika terlalu pekat tambah sedikit air lagi + asam keping + sedikit gula melaka ketul. Simpan dalam fridge. Minum suku cawan setiap pagi dan malam bersama selawat + Al Fatihah.
- Jus ini sebaiknya diamalkan untuk pesakit KANSER. InsyaAllah.. mudah2an sembuh dengan perlahan2..
diambil dari blog...
http://kongsibersamanora.blogspot.com/2012/07/khasiat-dan-kebaikan-kunyit.html
alhandulillah.. kunyit memang terbaik.. namun minum ikut sukatan yg betul. tidak perlu banyak2
ReplyDelete